Muay Boran

Muay Thai Boran is de moedersport van het moderne thaiboksen (Muay Thai), de ringsport die over de hele wereld populair is vanwege zijn hardheid en effectiviteit. De krijgskunst is de laatste jaren onder andere bekend geworden door de film ‘Ong Bak‘ met de Thaise actieheld Tony Jaa. Al ver voordat deze film uitkwam kon je bij ons in Venlo Muay Boran trainen. Het is zelfs zo dat Sport Instituut Dale Tan de eerste Nederlandse school is waar deze sport werd onderwezen, bovendien is onze sportschool het hoofdkwartier van de Dutch Muay Boran Foundation.

Achtergrond

Muay Boran knieHet hedendaagse Muay Thai werd door de eeuwen heen ontwikkeld uit wat nu Muay Thai Boran genoemd wordt. Boran betekent “oud” of in het Engels “ancient” en muay betekent “vechten”. Letterlijk dus “oud vechten”. In 1929 werden de nieuwe regels ingevoerd, die afgeleid zijn van het Westerse boksen. Gewichtsklassen werden ingevoerd, 5 rondes van 3 minuten en bokshandschoenen werden verplicht. Dit heeft de sport zo ingrijpend veranderd dat het verschil is ontstaan tussen de moderne sport Muay Thai en de oude gevechtskunst Muay Boran.

De naam ‘Muay Boran’, zoals de sport in het algemeen genoemd wordt, is nog niet oud. Deze werd pas rond 1990 voor het eerst gebruikt. De technieken uit Muay Boran zijn daarentegen al eeuwen oud. In feite is Muay Boran een mix van verschillende oude krijgskunsten uit Thailand zoals Muay Chaiya, Muay Korat en Muay Lopburi. Al deze stijlen baseren zich op dezelfde gevechtsprincipes maar verschillen in de uitvoering daarvan, afhankelijk van de regio waar de stijl ontstaan is. Zo zijn er de artistieke en dodelijke Hanuman (de witte apenkoning) technieken uit Muay Chaiya en de rechtopstaande technieken uit Muay Korat die in het Muay Boran lesprogramma zijn opgenomen.

Deze oude gevechtsprincipes en traditionele technieken gecombineerd met de moderne wetenschappelijk bestudeerde trainingstechnieken uit het professionele thaiboksen creëren een effectief en bruikbaar lesprogramma dat geschikt is voor moderne Westerse sporters en martial arts enthousiastelingen. Daarom kan Muay Boran met recht een traditionele én moderne discipline genoemd worden.


Muay Boran technieken door Tony Jaa

Lestijden

Dinsdag: 19:00 – 20:00
Vrijdag: 19:00 – 20:00

Karate, Thaiboksen, Fitness, Muay Boran, Aikido